Pestis

Andreas Reichlin-Meldegg: Pestis (részlet)

Könyvecske, amely bemutatja, hogyan védekezhetünk a pestises fertőzés ellen, valamint ha valaki azzal megmérgeztetik, milyen gyógyszerek használhatnak neki. Írta überlingeni András mester, az orvoslás nagyhírű doktora.
Tudni akarod, mi vihet téged a Pestisbe, hogy őrizkedhess tőle? Akkor vedd észbe mindazt, ami itt következik és tedd meg vagy kerüld el azokat. Először is ne paráználkodj. Azon kívül óvakodj a túlzott jóllakástól. Harmadszor, ne igyál vacsora után. Negyedszer, mindennapi étkedbe tégy ecetet. Ötödször, ne egyél túl sok húslevest. Hatodszor, óvakodj a nem kellőképpen megsütött halaktól. Hetedszer, kerüld el a városokat, ahol a pestis pusztít.
Egy gyógyszer a pestisre: Végy egy adag zsálya- és bodzalevelet, ugyanannyi fehér gyömbért, törd össze és a port keverd fehér borba. Tedd a tinktúrát egy edénybe és igyad kilenc napon át éhgyomorra, akkor bizonyosan ment maradsz a pestistől.

Nyomtatták Augsburgban, a Lech parti Szent Orsolya kolostornál Simon és Júdás előtti szerdán az ezerötszáz tizenkettedik esztendőben.